sałatki warzywne

Osoby uczulone, szczególnie na pokarmy muszą uważać na to, co jedzą. W związku ze zbliżającą się wiosną postanowiliśmy zebrać przepisy na kolorowe sałatki warzywne dla alergików, które są nie tylko smaczne ale i zdrowe.

Sałatki warzywne

Warzywa stwarzają nieograniczone możliwości kompozycyjne. Stanowią wspaniałą podstawę wielu dań. Sałatki warzywne to prosty i szybki sposób na pyszną potrawę, także dla alergika. Oczywiście osoby uczulone na niektóre produkty powinny ich unikać. Nie wszystkie warzywa muszą jednak uczulać każdego. Nasze przepisy na sałatki warzywne dla alergika będą ciekawą, kulinarną odskocznią od tradycyjnych dań. Łatwo dostępne składniki i proste przepisy pozwolą wyczarować prawdziwie kolorowe i pyszne cuda.

Sałatka z kaszą kuskus

Składniki:
1 szklanka kaszy kuskus
3 pomidory
2 duże ogórki świeże
czerwona papryka
czerwona cebula
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
natka pietruszki
odrobina świeżej mięty
sól, pieprz

Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą, tak aby woda wychodziła poza poziom kaszy około 0,5 cm. wysokości. Przykrywamy naczynie pokrywką, aby kuskus mógł wchłonąć wodę, od czasu do czasu mieszamy. W tym czasie obieramy pomidora ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy. Paprykę także po usunięciu gniazd kroimy w kostkę. To samo czynimy z obranym ogórkiem oraz cebulą. Po kilku minutach kasza powinna być gotowa. Po wystygnięciu dodajemy do kaszy oliwię, sok z cytryny oraz pokrojone warzywa. Wszystko mieszamy. Dodajemy do sałatki posiekaną natkę pietruszki oraz miętę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W przypadku uczulenia na któryś ze składników sałatki możemy z niego zrezygnować. Sałatka stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych.

Sałatka ziemniaczana

Składniki:
1 kg ziemniaków
4 ogórki konserwowe
1 duża cebula
pęczek koperku
majonez
pieprz

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie. Po ugotowaniu i wystudzeniu kroimy je w kostkę. Ogórki konserwowe kroimy w półplasterki. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Składniki mieszamy razem w salaterce. Dodajemy 4-5 łyżek majonezu oraz posiekany koperek. Całość doprawiamy pieprzem do smaku. Sałatka idealnie pasuje do wszelkich mięs, ale jest równie smaczna jako samodzielne danie.

Sałatka farmerska

Składniki:
1 kg ziemniaków
200 g kabanosów
250 g groszku
2 czerwone cebule
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
4 jajka
150 g majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
sól

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Najlepiej wybrać jak najmniejsze ziemniaki. Tych młodych nie musimy obierać ze skórki, wystarczy, że dokładnie je wyszorujemy. Ugotowane ziemniaki kroimy na połówki. Cebulę kroimy w piórka, a rzodkiewkę i kabanosy w plasterki. Ugotowane na twardo jajka kroimy w ćwiartki. Sos do sałatki przygotowujemy z majonezu, jogurtu, musztardy oraz przypraw. Składniki układamy warstwowo lub mieszamy razem. Całość polewamy sosem. Na wierzch sałatki układamy jajka i posypujemy całość posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Jajka są popularnym alergenem, więc uczuleni mogą z nich zrezygnować, tak samo jak z każdego innego szkodliwego alergenu.

Katarzyna Antos