Składniki
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 100 g selera, dokładnie poszatkowanego
- 50 g cebuli, dokładnie poszatkowanej
- 200 g majonezu
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego
- pół łyżeczki pieprzu
- sól
Sposób przygotowania
Opis wykonania
W dużym garnku gotujemy wodę. Dodajemy sól i ziemniaki. Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną, ale wciąż zachowają jędrność (ok.15 min). Odcedzamy wodę, czekamy, aż ziemniaki ostygną i kroimy je na kawałki. Przekładamy ziemniaki, seler i cebulę do dużej miski i mieszamy.
W mniejszej misce łączymy majonez, cukier, musztardę, ocet, pieprz i sól. Dodajemy sos do ziemniaków, selera i cebuli i mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny przed podaniem (najlepiej jest pozostawić sałatkę w lodówce na całą noc).
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 30 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 6