Składniki
- mały świeży ogórek
- 2 łodygi selera naciowego
- 25-35 dag kiełków sojowych
- 10 dag orzechów laskowych
- pomarancza
- 15 dag sera feta
- NA SOS:
- pomarańcza
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- łyżka musztardy francuskiej
- sól,pieprz
Sposób przygotowania
1. Kiełki sojowe blanszuj przez minutę w gorącej /wrzącej wodzie.Odsącz papierowym ręcznikiem.Usuń możliwie jak najwięcej wody
2. Przygotuj sos: wyciśnij sok z pomarańczy,ubijając połącz go z olejem z orzechów włoskich dodaj musztardę,sól,pieprz.
3. Upraż na suchej patelni orzechy laskowe,po czym lekko je posiekaj.
4. Fetę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój ostrym nożem w niewielką kostkę.
5. Pomarańcze obierz i wykrój cząstki miąższu z białej osłonki.
6. Pokrój możliwie najdrobniej ogórek i łodygi selera.
7. Wymieszaj ser,kiełki,orzechy,ogórek,łodygi selera i pomarańczę.
8. Polej sałatkę sosem i lekko wymieszaj.
Smacznego!!!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 20 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4