Składniki
Składniki
- 6 śliwkowych pomidorów
- 1 cebula czerwona
- 1 duży ogórek
- 125 g sera feta rozkruszonego
- 12-15 czarnych oliwek
- 15 g rukoli lub rukwi wodnej
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny lub ocet winny
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- świeże listki bazylii i oregano
Sposób przygotowania
Opis wykonania
Pomidory pokroić na grube plastry, ogórek i cebulę – na cienkie. Zmieszaj w misce z serem i oliwkami. Do małego słoiczka wlej 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku i łyżkę posiekanych listków bazylii i oregano. Posól i dopieprz do smaku, zakręć słoik i energicznie mieszaj aż uzyskasz jednolitą masę – sosem polej sałatkę, wymieszaj i udekoruj rukolą lub rukwią.
To wegetariańskie danie może być przystawką lub lekkim lunchem.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 15 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4