Składniki
- 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1 łyżka octu winnego
- 1 bulwa kopru włoskiego, pokrojona na plasterki
- ½ główka endywii podzielonej na listki
- 1 cykoria pokrojona na plasterki
- 1 mała sałata radicchio, podzielona na listki i porwana
- 8 rzodkiewek pokrojonych na grube plasterki
- ½ łyżki kaparów
- 8 czarnych oliwek
- Garść liści bazylii
- 4 łyżki stołowe sosu vinaigrette
- Sól, pieprz
Opis wykonania
Składniki do sosu Vinaigrette
150ml oleju
5 łyżek octu jabłkowego, białego wina lub octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy francuskiej, bez dodatku pszenicy
1 gałązka ziół
1 łyżeczka klarowanego miodu
Szczypta papryki
Sól, pieprz
Porcja na 200ml sosu
Czas przygotowania: 5 minut
Opis wykonania sosu
1.Umieść wszystkie składniki w zakręconym słoiku i dobrze wymieszaj potrząsając.
2.Przechowuj w lodówce. Sałatkę polewaj krótko przed podaniem.
UWAGA
Używaj oleju kukurydzianego lub krokoszowego, a dla wzmocnienia smaku oliwy z oliwek.
Opis wykonania potrawy
1.Umieść pomidorki w piekarniku pod rozgrzanym rusztem lub na patelni i piecz, aż będą miękkie i lekko przypieczone. Skrop je octem winnym, posyp solą i pieprzem.
2.Opiecz na grillu lub podsmaż koper włoski. Włóż pomidory i koper do miski.
3.Do gorących warzyw dodaj endywię, sałatę radichcio, rzodkiewki, kapary, czarne oliwki i listki bazylii. Polej sosem i wymieszaj podawaj od razu.