Składniki
- 1 gałązka bazylii
- 150 g twarogu
- sałata rzymska
- 1 biała cykoria
- 50 g rukoli
- 150 g pomidorków cherry
- 150 g rzodkiewki
- 100 g groszku cukrowego z puszki
- 1 żółta i 1 czerwona papryka
- 1 długi ogórek
- 50 g kiełków rzodkiewki
- gałązka koperku
- kilka listków ziół do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Bazylię płuczemy, listki drobno siekamy. Twaróg mieszamy z bazylią i formujemy z niego małe kuleczki, które wstawiamy na 20 minut do lodówki.
2. Sałatę rzymską, cykorię i rukolę czyścimy, płuczemy i odsączamy. Sałatę i cykorię dzielimy na kawałki. Pomidorki i rzodkiewki myjemy i kroimy na połówki. Groszek odsączamy na sitku. Papryki czyścimy i wykrawamy środek i kroimy na paseczki. Ogórek myjemy i kroimy na cienkie talarki.
3. Wszystkie warzywa wrzucamy do misy i delikatnie mieszamy. Kiełki rzodkiewki, koperek i listki ziół płuczemy i ozdabiamy nimi sałatę. Na wierchu układamy twarogowe kulki i podajemy z ulubionymi, schłodzonymi sosami.
Smacznego!!!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 30 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4