Składniki
- paczka sałat mieszanych lub główka zielonej sałaty
- 4 jaja
- puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju
- pół szklanki czarnych oliwek
- 4 średnie pomidory
- zielony ogórek
- strąk czerwonej papryki
- NA SOS:
- 10 łyżek oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny lub octu balsamicznego
- pół łyżeczki musztardy
- sól,pieprz i cukier do smaku
- szczypta suszonych ziół prowansalskich
- pół ząbka czosnku
Sposób przygotowania
1. Sałatę umyj dokładnie i porwij na kawałki i włóż do duzej miski.
2. Tuńczyka wyjmij z puszki i dodaj do sałaty,rozdrabniając go na nie wielkie kawałki.
3. Pomidory,ogórek i paprykę pozbawiona nasion ,pokrój i dodaj do sałaty.
4. Jaja obierz,poprzekrawaj na połówki i też ułóż w misce.Posyp sałatę oliwkami.
5. Wszystkie składniki sosu wraz z połową ząbka czosnku wymieszaj w zakręconym słoiku po czym polej nim sałatę.
6. Tuż przed podaniem sałatę wymieszaj .
7. Do sałatki można dodać 2-3 ugotowane młode ziemniaczki,mozna tez przygotować grzanki z bułki,którymi posypujemy sałatkę.
Smacznego!!!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 20 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4