Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 125 g ziemniaków ugotowanych (sypkich po ugotowaniu)
- 70 g margaryny bezmlecznej
- 2 łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
- 60 g drobnego cukru
- 1 łyżki śmietany owsianej (jeśli ciasto wydaje się za suche)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- otarta skórka z jednej cytryny
- ok. 150g marmolady lub konfitury śliwkowej, truskawkowej czy morelowej
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Sakiewki z konfiturą (bez jajka, bez mleka krowiego):
Ziemniaki ugotować w łupinkach ze szczyptą soli, przestudzić, obrać z łupinek zetrzeć lub dobrze rozgnieść.
Dodać margarynę bezmleczną, cukier, skórkę cytrynową, ekstrakt waniliowy dobrze wymieszać.
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i wsypać do masy ziemniaczanej
Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić rękami gładkie i pulchne ciasto (w razie konieczności dodać łyżkę śmietany owsianej).
Gotowe ciasto ziemniaczane owinąć w folię i odstawić do schłodzenia na minimum 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem
Schłodzone ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na 2-3 mm placek, wyciskać koła o średnicy ok. 6cm.
Na środek każdego koła nakładać marmoladę, pozostawiając dookoła 1 cm wolnego brzegu.
Brzegi ciasta uchwycić w trzech miejscach, podnieść i dokładnie zlepić nad nadzieniem formułując sakiewki (rożki).
Piec ok. 15 min na jasnozłoty kolor. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie przekładać na talerz posypując cukrem pudrem.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 55 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 30