Nie mogą dziwić zatem nudności, wymioty, biegunki, bóle brzucha, pokrzywki, świąd na skórze ani
- duszności,
- nieżyt spojówek lub nosa
- ucisk w klatce piersiowej.
Jak się zachowywać?
Na pewno trzeba unikać kontaktu z rybim mięsem, co oznacza nie tylko dietę eliminacyjną. Powinieneś też dbać o to, by np. dokładnie sprawdzać menu, często do przystawek dodawane są ryby. Stołowanie się w restauracjach, w których podaje się także ryby również nie jest dobrym pomysłem, gdyż w kuchni Twoja potrawa mogła mieć styczność z białkami ryb.
Alternatywy
Pamiętaj też, że składniki odżywcze, których dostarczałyby Ci ryby musisz dostarczyć swojemu organizmowi w inny sposób. Spożywaj białka w mięsie zwierzęcym, witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe. Składniki te możesz znaleźć w serach, jajach, oliwie z oliwek czy otrębach ze zbóż.
Jeśli chodzi o leki lub ewentualne włączanie innych gatunków ryb do jadłospisu – nie może obejść się bez konsultacji z alergologiem.