Składniki
- 6 grubych kawałków białej ryby (około 175 g każdy)
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego bez dodatku pszenicy
- 2 plastry świeżego imbiru (obrane i posiekane)
- 1/4 łyżeczki przyprawy „Pięć zapachów”
- 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
- szczypta cukru
- szczypta pieprzu
- pęczek posiekanej dymki
- gałązki kolendry do przybrania
- gotowany biały ryż (do podania)
Sposób przygotowania
Dobrze osusz rybę, usuń łuski i ości. W głębokim naczyniu wymieszaj sos sojowy, imbir, przyprawę „Pięć zapachów”, olej słonecznikowy, cukier i pieprz. Włóż rybę do marynaty na godzinę. W tym czasie raz ją odwróć.
Rozgrzej patelnię teflonową i połóż na niej rybę, skórą do dołu, oraz posiekaną dymkę. Smaż przez około 4-5 minut, cały czas mieszając cebulę.
Skrop wszystko marynatą i smaż jeszcze kilka minut, aż ryba będzie gotowa.
Podawaj z biały, gotowanym ryżem, przysmażoną cebulką i gałązkami kolendry.
Czas gotowania: 5-10 minut.