Składniki

  • 6 grubych kawałków białej ryby (około 175 g każdy)
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego bez dodatku pszenicy
  • 2 plastry świeżego imbiru (obrane i posiekane)
  • 1/4 łyżeczki przyprawy „Pięć zapachów”
  • 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
  • pęczek posiekanej dymki
  • gałązki kolendry do przybrania
  • gotowany biały ryż (do podania)

Opis wykonania

Dobrze osusz rybę, usuń łuski i ości. W głębokim naczyniu wymieszaj sos sojowy, imbir, przyprawę “Pięć zapachów”, olej słonecznikowy, cukier i pieprz. Włóż rybę do marynaty na godzinę. W tym czasie raz ją odwróć.

Rozgrzej patelnię teflonową i połóż na niej rybę, skórą do dołu, oraz posiekaną dymkę. Smaż przez około 4-5 minut, cały czas mieszając cebulę.

Skrop wszystko marynatą i smaż jeszcze kilka minut, aż ryba będzie gotowa.

Podawaj rybę z biały, gotowanym ryżem, przysmażoną cebulką i gałązkami kolendry.

Czas gotowania: 5-10 minut.