Składniki
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 375 g gotowanego indyka
  • 15 g suszonych grzybów
  • 50 g zielonego groszku
  • 300 g włoskiego ryżu arborio
  • 1,25 litra bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • ew. bazylia do przybrania
Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, na wolnym ogniu podsmażaj cebulkę przez ok. 5 minut. Dodaj zmiażdżony czosnek, indyka, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, groszek i ryż. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Smaż na wolnym ogniu przez kolejne 1-2 minuty.
W rondelku podgrzej bulion. Wlej 150 ml gorącego bulionu na patelnię i gotuj, mieszając do momentu aż ryż wchłonie wywar. Dodaj resztę bulionu. Ryż powinien być puszysty i miękki. Dodaj posiekaną bazylię i natychmiast podawaj.

dieta bezglutenowa, bezmleczna, bezjajeczna, nie zawiera pszenicy

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 10 min.

Poziom trudności: średni

Liczba porcji: 4

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.