Składniki
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 duże pokrojone na plastry cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 175 g dyni, obranej i posiekanej na drobne kawałki
  • 1 posiekana bulwa kopru włoskiego (około 250 g)
  • 250 g włoskiego ryżu arborio
  • 600 ml bulionu z warzyw
  • 1 listek laurowy
  • 1 bakłażan około 250 g pokrojony w kostkę
  • 125 g grzybów shitake pokrojonych na plasterki
  • 125 g mrożonego groszku
  • 125 g twardego tofu pokrojonego w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki do przybrania
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania

Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, czosnek, dynię i koper, smaż na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Nie pozwól warzywom zbrązowieć. Dodaj ryż i podsmażaj 3-4 minuty. Wlej bulion, dorzuć listek laurowy. Dopraw solą i pierzem. Doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Przykryj patelnię i gotuj przez 15 minut.

Dodaj bakłażana i grzyby. Dobrze wymieszaj. Ponownie zakryj patelnię, mieszając co jakiś czas gotuj przez 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj groszek i zamieszaj. Jeżeli cały płyn odparował, wlej trochę wrzącej wody.

Dodaj tofu i gotuj przez kolejne 5-10 minut lub do momentu, gdy ryż będzie gotowy i wchłonie cały płyn. Spróbuj i jeżeli trzeba, dopraw. Wyrzuć listek laurowy.

Ryż podawaj na gorących półmiskach, posypany posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem skrop niewielką ilością oliwy z oliwek.

Wariacje:

Możesz zmieniać warzywa w tym daniu zgodnie ze swoimi upodobaniami. Dodaj cukinię, pomidory, fasolkę szparagową, orzechy, paprykę lub fasolę z puszki. Zmodyfikuj czas gotowania, jeżeli to konieczne. Risotto świetnie smakuje z zieloną sałatą.

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 15 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.