Jak wynika z badań, brzoskwinie często wywołują reakcje alergiczne. Hiszpanie uważają ją wręcz za roślinę, która najczęściej powoduje zespół alergii jamy ustnej.
Nic dziwnego, bardzo często na brzoskwinie uczulone są osoby, które obserwują u siebie nadwrażliwość także na inne owoce.
Co ciekawe, wśród osób cierpiących na nadwrażliwość pokarmową i alergiczne choroby dróg oddechowych, na brzoskwinię uczulonych jest dwukrotnie więcej osób, niż na jabłko czy banan.
Brzoskwinie nie powodują wyłącznie alergii jamy ustnej
Mogą wywołać odczyny anafilaktyczne, które poprzedzone były wysiłkiem fizycznym, takim jak bieganie czy gra w tenisa.
Dzieje się tak, gdy alergizujący pokarm zostanie spożyty w ciągu dwóch godzin przed wysiłkiem.
Skóra brzoskwini uczula bardziej
Naukowcy spostrzegli, że silniej alergizuje skóra brzoskwini, niż jej miąższ.
Powód? Eksperci przypuszczają, że jest nie jest to spowodowane wynikiem odmiennego stężenia znanych antygenów, lecz obecnością innego, dotąd nieopisanego białka.
AZ