Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- drobno posiekana cebula
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- drobno pokrojona marchew
- 55 g boczku wędzonego lub boczku pancetta lub szynki prosciutto (pokrojone na dwucentymetrowe kawałki)
- 300 g mielonej chudej wołowiny
- 100 g wątróbek kurczaka oczyszczonych i pokrojonych w kostkę
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 400 g pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki z sosem
- 2 łyżki puree z pomidorów
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej
- listek laurowy
- 4 łyżki śmietany 30% lub kremówki
- posiekana natka pietruszki do dekoracji (według uznania)
- wybrany rodzaj makaronu
- świeżo starty parmezan (według uznania)
Opis wykonania
Dieta bez jajek, glutenu i orzechów:
Rozgrzać w żaroodpornym naczyniu do zapiekanek lub grubym rondlu łyżkę oliwy. Smażyć cebulę 2 minuty lub do czasu, gdy się lekko przyrumieni. Dodać czosnek oraz marchew i smażyć kolejne 2 minuty. dodać boczek i smażyć 2 minuty. Wyjąć boczek i warzywa łyżką cedzakową i odstawić na bok.
Rozgrzać pozostałą część oliwy i smażyć mięso, aż się przyrumieni, cały czas mieszając, by rozbijać grudki. Dodać wątróbkę i dobrze wymieszać. Przełożyć warzywa i boczek do rondla. Połączyć z wołowiną i wątróbkami.
Wlać wino, dodać pomidory i puree z pomidorów. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać gałkę muszkatołową i listek laurowy.
Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować 75 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać śmietanę i gotować na wolnym ogniu kolejne 45 minut.
Podawać ragu zmieszane z makaronem, natką pietruszki i, jeśli ma się ochotę, miseczką startego parmezanu.
Czas gotowania: 120 minut.
Dieta bez produktów mlecznych, jajek, glutenu i orzechów:
Postępować zgodnie z przepisem, lecz użyć śmietanki sojowej zamiast śmietany 30% lub kremówki oraz bezmlecznego parmezanu (zwanego niekiedy wegańskim parmezanem) – uważajcie, czasami bywa bardzo słony.