Pyłki mogą utrzymywać się w powietrzu nawet do lipca.
Charakterystyczną cechą pyłku brzozy jest jego lotność i swoboda przemieszczania się z jednego kraju do drugiego. W Szwecji zaobserwowano przedwczesne pojawienie się pyłków, a to za sprawą wiatrów południowych, które sprowadziły je z Polski.
Pyłki brzozy dają szereg odczynów krzyżowych, co powoduje nadwrażliwość na wiele jarzyn i owoców. Najczęściej występującą reakcją krzyżową jest odczyn z jabłkiem. Zdarza się, że osoby uczulone lepiej tolerują jabłka przechowywane i ogrzewane np. w cieście niż świeże. Zła tolerancja niektórych warzyw i owoców jest charakterystyczna dla osób silnie uczulonych na pyłek brzozy.
Skórne uczulenie i alergia na pyłek brzozy są swoiste dla zespołu alergii jamy ustnej. Szczególnie narażane na OAS są osoby obciążone atopią, która występowała u obojga rodziców.
Objawy
Pyłek brzozy wywołuje wiele objawów klinicznych związanych z uczuleniem na tenże alergen oraz związanych z OAS. Alergia może powodować sezonowy nieżyt nosa.
Dość rzadko występuje chrypka i łzawienie, najczęstszymi objawami fazy zaawansowanej OAS to pokrzywka kontaktowa, obrzęk rąk, jamy ustnej i warg, uczucie szczypania i pieczenia na podniebieniu, języku, w gardle.
Zapobieganie
Objawom klinicznym można zapobiegać poprzez dobranie odpowiednich leków przez lekarza alergologa. Chorzy na OAS muszą uważać na spożywane pokarmy, najlepiej profilaktycznie przeprowadzić test.
Warzywa lub owoce trzymać w dłoniach przez pewien czas, do 30 minut. Jeśli nie pojawią się objawy, mały kawałek wziąć do ust i nie połykać.
Jeżeli nie występują żadne dolegliwości można stwierdzić, że warzywo lub owoc są dobrze tolerowane.