Składniki
- 40 dag mielonego mięsa cielęcego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- pół szklanki rosołu lub wywaru warzywnego (może być z kostki)
- sól pieprz
Opis wykonania
Składniki na sos koperkowy:
pół łyżki mąki
łyżka posiekanego koperku
pół łyżeczki masła
1 szklanka wywaru z pulpetów
2 łyżki śmietanki
składniki na sos curry:
łyżka mąki
łyżka masła
łyżeczka przyprawy curry(według gustu ostrej lub łagodnej)
sól,pieprz
1. Przygotuj pulpety, dokładnie wyrabiając mięso z jajkiem, bułką tartą i rosołem a także doprawiając je solą i pieprzem.Uformuj kulki wielkości sporego orzecha włoskiego.
2. W garnku zagotuj 2 szklanki osolonej wody,kiedy zawrze włóż pulpety i gotuj na niewielkim ogniu około 5 minut.
3. Podziel pulpety na dwie porcje, do których na każdy dzień przygotujesz inny sos.
Smacznego!