Bardzo często wpadamy w pułapki żywieniowe, które sprzyjają otyłości. W rezultacie zamiast tracić zbędne kilogramy, zyskujemy kolejne i tracimy zgrabną sylwetkę. Na co powinnaś uważać?
Lody są mniej kaloryczne niż ciasto
Bardzo często mówi się o tym, że lody są mniej kaloryczne niż ciasto. Tymczasem wiele zależy od kombinacji kilku czynników. Po pierwsze, lody mają bardzo zróżnicowany skład, te z figą i mascarpone są na pewno bardziej kaloryczne od waniliowych, mleczne są bardziej kaloryczne od sorbetów, lody w polewie czy z owocami z puszki także są bardziej kaloryczne od gałki lodów waniliowych etc. Poza tym liczy się porcja. Gdy ktoś zjada litrowe opakowanie lodów zamiast ciastka owsianego, to dostarcza sobie więcej kalorii, niż zakłada.
Nieregularne jedzenie
Niestety, żyjemy w bardzo niespokojnych i zabieganych czasach, a to utrudnia systematyczne spożywanie posiłków. Bardzo często śniadanie jemy o 17, a spóźniony obiad po 22. Wszystko to sprawia, że nasz metabolizm zwalnia i nadmiar kalorii odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Takie nieregularne posiłki nie są też dobre dla pracy naszego mózgu. On potrzebuje stałego dopływu glukozy.
Obfity posiłek na kolację
Przez to, że za dnia ciągle mamy coś do zrobienia, jakiś telefon do wykonania, to obfity posiłek jemy w ramach kolacji. Wtedy sobie folgujemy i później tyjemy. To śniadanie powinno być na bogato, obiad powinien być już nieco skromniejszy, a kolacja najmniej zasobna w kalorie, bo będziemy mieli najmniej czasu, aby je spalić.
Słodzone napoje
Złudne są też wszelkiej maści słodzone napoje. O ile w coli raczej spodziewamy się cukru, o tyle w napoju z elektrolitami już niekoniecznie, a sacharozy jest w nim całkiem sporo. Słodzone napoje nigdy nie zaspokajają naszego głodu i nadają uczucia sytości. To źródło pustych kalorii, bo nie dostarczają nam też żadnych witamin czy minerałów.
Miętowe cukierki do ssania
Gdy boli nas gardło, to sięgamy po miętowe cukierki do ssania, które są tak naszpikowane cukrem, że osobie, która nie jada słodyczy, może zrobić się mdło już przy pierwszym. Warto zwrócić uwagę na skład cukierków do ssania, cukier w niektórych zostaje bowiem zastąpiony przez ksylitol, który jest nie tylko mniej kaloryczny, ale też nie szkodzi naszym zębom.
Granole z dużą zawartością cukru
W wielu sklepach spożywczych można znaleźć granole z dużą zawartością cukru. Bardzo często są one opatrzone napisem fit. Myślimy zatem, że mamy do czynienia ze zdrowym, niskokalorycznym produktem. Tymczasem płatki owsiane są w nich mocno posklejane cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym.
Produkty dosładzane miodem lub melasą
Choć miód czy melasa są zdrowsze od białego cukru z buraka trzcinowego, dostarczają nam też witamin i minerałów, to także należą do rozwiązań wysokokalorycznych. Wszystko jedno dla naszej figury, czy jemy ciastko słodzone miodem czy melasą.
Ekologiczna żywność dosładzana obficie cukrem
Musimy pamiętać o tym, że ekologiczna żywność, choć uchodzi za zdrowszą, to wcale nie zawiera mniej cukru. Bardzo często można dostrzec go na liście ingredientów płatków do mleka, kapusty kiszonej czy ketchupu.