Składniki

  • 200 g białego ryżu (dwie torebki), użyłam długoziarnistego
  • 1 litr mleka BIO (użyłam 3 kubki ryżowego i 1 kubek migdałowo-ryżowego)
  • 1 gruszka, obrana, pozbawiona gniazd, pokrojona na mniejsze kawałki
  • skórka z 1 cytryny (najlepiej ekologicznej)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ¼ kubka cukru
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 1-2 łyżki amaretto lub innego likieru migdałowego
  • 1 kubek mrożonych malin
  • 1 łyżka oleju bezsmakowego lub migdałowego do wysmarowania 1,5l miseczki czy formy

Opis wykonania

przepis – bez jajek, bez mleka krowiego

Maliny wyciągnąć z zamrażarki, odłożyć kilka sztuk całych owoców
W ok. 3 l garnku zagotować mleko z otartą skórką cytrynową
Do gotującego się mleka dodać wcześniej wypłukany ryż i gotować 10 minut.
Dodać gruszkę i gotować ok. 20 minut ciągle mieszając, aż ryż stanie się gęsty, jak krem
Zdjąć ryż z ognia, stopniowo dodawać cukier (żeby nie przesłodzić) oraz amaretto
Przygotować miseczkę, natłuścić jej wnętrze, odlać olej, którego jest za dużo
Przełożyć gorący ryż do miseczki, wygładzić jego powierzchnię, wystudzić do temperatury pokojowej, wstawić do lodówki na ok. dwie godziny przed podaniem
Przed podaniem, zanurzyć miseczkę w garnku z gorącą wodę, dosłownie na minutę, po czym odwróciwszy ją wyłożyć pudding na talerz
Rozmrożone maliny wymieszać mikserem z dodatkiem cukru (1-2łyżki), polać z góry nasz pudding. Ustroić jego wierzch całymi malinami, posypać cukrem pudrem