Faszerowana cukinia
Składniki:
2 cukinie
250 g ryżu
150 g sera pleśniowego
1 jajko
1/2 czerwonej papryki
sól, pieprz
szczypiorek
Przygotowanie:
Gotujemy ryż. Cukinię myjemy, przekrajmy na pół i wydrążamy część miąższu. Wydrążone wnętrze kroimy w kostkę. To samo robimy z papryką oraz serem. Dodajemy do masy jajko, ryż i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadziewamy łódki z cukinii, i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 20 minut. Gotowe łódki posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy.
Kaszotto z pieczarkami
Składniki:
200 g kaszy gryczanej
7 dużych pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 l bulionu grzybowego
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka koperku
1 łyżka estragonu
1 łyżka majeranku
1/3 łyżeczki suszonego cząbru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę razem z czosnkiem podsmażamy na maśle, następnie dodając następnie pieczarki. Do warzyw wsypujemy kaszę i prażymy. Zalewamy kaszotto połową bulionu, po wchłonięciu go przez kaszę dodajemy drugą połowę. Przed końcem gotowania dodajemy zioła i pozostałe przyprawy. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy. Kaszotto posypujemy świeżym koperkiem.
Katarzyna Antos