Makowiec na kruchym cieście
Składniki:
350 g mąki tortowej
100 g cukru pudru
250 g masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa
400 g maku
100 g masła
50 g mąki
5 jajek
1,3 szklanki cukru
1 łyżka kakao
aromat migdałowy
bakalie (według uznania)
szczypta soli
4 łyżki kaszy manny
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodajemy zimne masło oraz pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, owijamy folia i chowamy do lodówki na godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części, Jedną wałkujemy i kładziemy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Drugi kawałek ciasta chowamy do lodówki. Mak zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do wystudzenia. Odsączamy mak i mielimy trzykrotnie. Żółtka oddzielamy od białek i i miksujemy z cukrem. Dodajemy po łyżce maku, masło, kakao, mąkę i aromat migdałowy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Łączymy pianę z masą makową i dodajemy bakalie. Podpieczony blat oprószamy kaszą manną. Wykładamy na niego masę. Wierzch oprószamy kaszą i rozwałkowane ciasto układamy na masie. Makowiec pieczemy przez godzinę, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony i wystudzony makowiec możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Makowiec z kruszonką
Składniki:
Ciasto
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
60 g cukru
szczypta soli
2 łyżki wody
Masa:
300 g zmielonego maku
250 ml wody
250 ml słodkiej śmietany
4 łyżki miodu
2 łyżeczki cukru waniliowego
Kruszonka
150 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
szczypta soli
Przygotowanie:
Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Owijamy w folię i chowamy na godzinę do lodówki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy dno i boki ciastem. Zmielony mak przekładamy do rondelka, dodajemy resztę składników i podgrzewamy, mieszając. Po ostygnięciu, przekładamy masę do tortownicy. Kruszonkę przygotowujemy zagniatając składniki. Rozkładamy ją na wierzchu ciasta. Makowic pieczemy około godziny, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Katarzyna Antos