Pasztet z soczewicy
Składniki:
2 szklanki czerwonej soczewicy
6 marchewek
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka kminku
sól
olej kukurydziany
czosnek granulowany (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości i odcedzamy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Marchewki, razem z przyprawami i sosem sojowym smażymy na oleju kukurydzianym. Soczewicę łączymy z marchewką i mąką kukurydzianą. Masę dokładnie mieszamy i wykładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy przez około 40 minut, w 180 stopniach.
Zupa dyniowa
Składniki:
mała dynia
2 marchewki
por
ćwiartka selera
1 cebula
1 pietruszka
korzeń imbiru
sól
gałka muszkatołowa
olej kukurydziany
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, na odrobinie oleju. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dodajemy cebulę. Do miękkich warzyw dodajemy starty imbir i gałkę muszkatołową. Doprawiamy solą do smaku i blendujemy bądź pozostawiamy w pierwotnej formie.