ciasta-bez-jaj

Ciasto dyniowe

Składniki:
1,5 szklanki mąki
200 g obranej dyni
2/3 szklanki oleju
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
szczypta kurkumy
szczypta mielonych goździków
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suche składniki mieszamy w misce i dodajemy do nich olej. Następnie dodajemy dynię i mieszamy. Masę wykładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

Murzynek na maślance

ciasta

Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka maślanki
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki konfitury z wiśni
20 g czekolady
1 łyżeczka sody
1 opakowanie cukru waniliowego
1 tabliczka czekolady do polewy

Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy do nich składniki mokre i pokrojoną czekoladę. Przygotowaną masę wykładamy do foremki na keksa. Ciasto pieczemy przez 50 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy murzynka polewą z roztopionej w kąpieli wodnej tabliczce czekolady.

Katarzyna Antos