ciasta-bez-jaj

Uwielbiamy ciasta i inne słodkości, szczególnie jeśli są to domowe wypieki. Niektóre składniki uczulają, dlatego przedstawiamy przepisy na ciasta bez jaj.

Domowe ciasta

Rodzinne spotkanie często nie może obejść się bez ciasta. Aromatyczne dodatki, owoce czy kremy to składniki wypieków. Nic tak nie pobudza apetytu jak zapach świeżo upieczonego ciasta. Sekretne przepisy naszych babć i mam z pewnością znajdziemy w niejednej szufladzie gospodyni domowej.

Przepisy na ciasta bez jaj

Kiedy mamy czas i ochotę na coś słodkiego, a jesteśmy alergikami, warto samemu przygotować pyszne ciasto. Nasze przepisy na ciasta bez jaj pozwolą na upieczenie takich słodkości, którym nikt z domowników i gości się nie oprze.

Sypana szarlotka

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag masła
1,5 kg jabłek
cynamon

Przygotowanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suche składniki, oprócz cynamonu, mieszamy w misce. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenie i wsypujemy 1 szklankę suchej mieszanki. Na wyrównany, suchy spód kładziemy warstwę startych jabłek i posypujemy cynamonem. Powtarzamy czynność z suchymi składnikami i jabłkami. Na wierzch dajemy ostatnią szklankę suchej mieszanki. Posypujemy wierzch ciasta startą margaryną. Najlepiej wcześniej ją zmrozić, co ułatwi tarcie. Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach, przez 60 minut. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło i zimno.

Ciasto z kaszy manny

Składniki:
1,5 szklanki kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 litr mleka
1 kostka margaryny
1 opakowanie cukry waniliowego
duża paczka herbatników
150 g czekolady

Przygotowanie:
Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy herbatnikami. W garnku zagotowujemy mleko, dodajemy margarynę i podgrzewamy aż do jej rozpuszczenia. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy i stopniowo kaszę, ciągle mieszając. Gotową masę wylewamy na herbatniki i równo rozprowadzamy. Układamy na wierzchu herbatniki, dociskając je do masy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią wierzch ciasta. Możemy schłodzić ciasto w lodówce.