Składniki
- 350 g czerwonej soczewicy SANTE
- 3 cebulki dymki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 listki świeżej mięty
- 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- Sól morska SANTE z obniżoną zawartością sodu z dodatkiem potasu i magnezu
- 3 łyżki bułki tartej (dla bezglutenowców – orkiszowej lub kukurydzianej)
- jajko
- kasza kukurydziana Sante
- olej do smażenia lub masło klarowane czy margaryna bezmleczna
Opis wykonania
Chrupiąca kukurydziana skorupka kryje w sobie delikatny, ale pełen wyrazu środek. Takie burgery świetnie się sprawdzą z sałatą, pasuje też do nich sos jogurtowy ze świeżymi ogórkami. Można je też wsadzić do bułki z dodatkiem sałaty i plastra sera.
Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody na papkę. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Na patelnię dodać posiekaną natkę pietruszki i miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i sól do smaku. Całość przełożyć do oddzielnej miski i dodać soczewicę. Wymieszać, wsypać bułkę, dodać jajko i wyrobić masę. Jeśli jest za rzadka, dosypać jeszcze trochę bułki. Z masy uformować kotlety, obtoczyć je w kaszy kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Smacznego 🙂
przepis dzięki uprzejmości Sante (sante.pl)