Składniki
- 12 dużych przegrzebków bez korali
- 3 łyżki słodkiego sosu chilli
- 3 łyżki soku z limonki
- 15g masła
- cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- łyżka drobno posiekanego korzenia imbiru
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki chilli w proszku,pieprzu lub papryki
- 200g czerwonej soczewicy
- litr wody lub bulionu
- łyżka soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżku śmietany kremówki
- sól, pieprz do smaku
- bezsmakowy olej roślinny
- łyżeczka czerwonej papryki chilli(drobno posiekanej)
- kilka szparagów
Opis wykonania
Przepis: bez jajek, glutenu i orzechów
1.Osuszyć pogrzebki recznikiem kuchennym.
2.Roztopić masło w rondlu i smażyć cebulę, czosnek oraz imbir 2 minuty ciągle mieszając aż zmiękną.Dodać kminek,kolendrę, chilli, pieprz, paprykę i smażyć minutę.
3.Dodać soczewicę i wodę lub bulion. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na wolnym ogniu 25 minut aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana. Mieszać od czasu do czasu. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia do serwowania i trzymać w cieple.
4.Nagrzać grill do średniej temperatury.
5.Pokroić przegrzebki w poprzek na 2 lub 3 plastry, w zależności od wielkości i posmarować olejem.
6.Grillować przegrzebki po 30 sekund z każdej strony.
7. Przybrać sparzonymi szparagami