Składniki

  • 60 dag fileta z piersi indyka lub kurczaka
  • 30-40 dag kaszy gryczanej
  • 3 kolorowe papryki
  • pieprz, sól
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 szklanka bulionu
  • 5-6 łyżek śmietany
  • 1-2 łyżeczki koncentratu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-4 łyżki oleju

Opis wykonania

1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Kaszę przełożyć do rondelka. Zalać gorącym bulionem, gotować przez około 10 minut, aż wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić na gorącą płytę lub do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut.

2. Warzywa – w zależności od rodzaju – obrać, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Zrumienić mięso mieszając. Dodać warzywa, przyprawić roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Smażyć kilka minut.

3. Do potrawki dodać śmietanę i koncentrat pomidorowy. Jeśli trzeba podlać bulionem i dusić do miękkości. Potrawkę podawać z sypką kaszą gryczaną.

RADA

Potrawka będzie aromatyczna, jeśli pod koniec duszenia dodamy suszone zioła np. rozmaryn lub mieszankę prowansalskich.

Smacznego!