Składniki
- 60 dag fileta z piersi indyka lub kurczaka
- 30-40 dag kaszy gryczanej
- 3 kolorowe papryki
- pieprz, sól
- 2 cebule
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 szklanka bulionu
- 5-6 łyżek śmietany
- 1-2 łyżeczki koncentratu
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-4 łyżki oleju
Opis wykonania
1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Kaszę przełożyć do rondelka. Zalać gorącym bulionem, gotować przez około 10 minut, aż wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić na gorącą płytę lub do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut.
2. Warzywa – w zależności od rodzaju – obrać, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Zrumienić mięso mieszając. Dodać warzywa, przyprawić roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Smażyć kilka minut.
3. Do potrawki dodać śmietanę i koncentrat pomidorowy. Jeśli trzeba podlać bulionem i dusić do miękkości. Potrawkę podawać z sypką kaszą gryczaną.
RADA
Potrawka będzie aromatyczna, jeśli pod koniec duszenia dodamy suszone zioła np. rozmaryn lub mieszankę prowansalskich.
Smacznego!