Składniki
- 1 kawałek filetu z indyka
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki ryżu
- 150 ml wywaru warzywnego
- 1 mała dymka
- 1 marchew
- 1 por
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- natka pietruszki 1 łyżeczka oleju sojowego
- papryka mielona
- imbir, curry, kurkuma, pieprz cayenne
Opis wykonania
1. Filet z indyka pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Dobrze wymieszać kawałki mięsa, czosnek i sos sojowy. Pozostawić na 30 minut.
2. Ryż gotować ok. 35 minut w wywarze warzywnym. Warzywa umyć, oczyścić, obrać i pokroić na małe kawałki. Pietruszkę opłukać, osuszyć i drobno pokroić.
3. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić kawałki indyka na brązowo. Mięso wyjąć z patelni i trzyma w cieple. W tym samym tłuszczu udusić pokrojone warzywa. Dodać resztę sosu sojowego i przyprawić.
4. Ugotować ryż, wymieszać z kawałkami indyka i warzywami. Podawać przybrane zieloną pietruszką.
Smacznego!!!