Składniki

  • 1 kawałek filetu z indyka
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki ryżu
  • 150 ml wywaru warzywnego
  • 1 mała dymka
  • 1 marchew
  • 1 por
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • natka pietruszki 1 łyżeczka oleju sojowego
  • papryka mielona
  • imbir, curry, kurkuma, pieprz cayenne

Opis wykonania

1. Filet z indyka pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Dobrze wymieszać kawałki mięsa, czosnek i sos sojowy. Pozostawić na 30 minut.

2. Ryż gotować ok. 35 minut w wywarze warzywnym. Warzywa umyć, oczyścić, obrać i pokroić na małe kawałki. Pietruszkę opłukać, osuszyć i drobno pokroić.

3. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić kawałki indyka na brązowo. Mięso wyjąć z patelni i trzyma w cieple. W tym samym tłuszczu udusić pokrojone warzywa. Dodać resztę sosu sojowego i przyprawić.

4. Ugotować ryż, wymieszać z kawałkami indyka i warzywami. Podawać przybrane zieloną pietruszką.

Smacznego!!!