Wiosna to sezon na szparagi. Pyszne warzywa są dostępne w naszych sklepach, więc warto poeksperymentować z nimi w kuchni. Nasze pomysły na szparagi urozmaicą wam wiosenne dni. Jak najlepiej przygotować te warzywa?
Smaczne i zdrowe szparagi
Białe czy zielone – to dwie odmiany szparagów, które są dostępne w sezonie wiosennym w Polsce. Szparagi to wyjątkowe warzywa, które rosną w ziemi. Jadalne są pędy szparaga lekarskiego. Dawniej jadano tylko białe szparagi, to one królowały na stołach. Z biegiem lat wyhodowano zielone pędy, które okazały się równie smaczne i wartościowe. Warzywo ze względu na swoją budowę było uznawane za afrodyzjak. Roślina jest źródłem wielu minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Pomaga leczyć nadciśnienie oraz cukrzycę, a w krajach azjatyckich bywa stosowana jako lek na poprawę nastroju. Bez wątpienia szparagi są zdrowe. Wyśmienicie smakują w różnych wersjach, a co najważniejsze, nie tracą swojego smaku po zamrożeniu, więc cały rok możemy się nimi delektować. Zanim zabierzemy się za gotowanie musimy przygotwoać warzywa. W przypadku zielonych szparagów, odrywamy zdrewniałe końcówki. Białe szparagi obieramy przy pomocy nożyka do warzyw.
Burger ze szparagami
Składniki:
- szparagi zielone
- duża bułka
- sałata
- plaster szynki parmeńskiej
- 180 g mięsa mielonego wołowego
- pomidor
- czerwona cebula
- 1/2 kostki masła
- 3 żółtka
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie:
Mięso formujemy na burgera, doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem. Szparagi dzielimy na pół i skrapiamy sokiem z cytryny. Kotlet i szparagi grillujemy na grillu lub patelni. Delikatnie opiekamy przekrojoną bułkę. Szparagi zawijamy w plaster szynki. Sos holenderski przygotowujemy miksując żółtka z cytryną, solą i pierzem. Następnie wlewamy do niego gorące masło i mieszamy. Sos powinien uzyskać gęstość majonezu. Na bułce układamy liść sałaty, mięso, plastry pomidora, cebuli i szparagi, polewamy sosem, przykrywamy i podajemy.
Wiosenna sałatka
Składniki:
- sałata lodowa
- szparagi
- truskawki
- majonez
- 100 g sera mozarella
- koperek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szparagi gotujemy i po odcedzeniu kroimy na kawałki. Sałatę myjemy i rwiemy na części. Na półmisku układamy liście sałaty, szparagi, truskawki i kawałki mozarelli. Całość dekorujemy majonezem, koperkiem i posypujemy przyprawami.
Szparagi w boczku
Składniki:
- 400 g zielonych szparagów
- kostka rosołowa
- sos czosnkowy
- 8 plastrów boczku
Szparagi gotujemy na rosole przez kilka minut. Odcedzone zawijamy w plastry boczku. Pieczemy na grillu lub grillowej patelni. Podajemy z sosem czosnkowym.
Katarzyna Antos