burger

Wiosna to sezon na szparagi. Pyszne warzywa są dostępne w naszych sklepach, więc warto poeksperymentować z nimi w kuchni. Nasze pomysły na szparagi urozmaicą wam wiosenne dni. Jak najlepiej przygotować te warzywa?

Smaczne i zdrowe szparagi

Białe czy zielone – to dwie odmiany szparagów, które są dostępne w sezonie wiosennym w Polsce. Szparagi to wyjątkowe warzywa, które rosną w ziemi. Jadalne są pędy szparaga lekarskiego. Dawniej jadano tylko białe szparagi, to one królowały na stołach. Z biegiem lat wyhodowano zielone pędy, które okazały się równie smaczne i wartościowe. Warzywo ze względu na swoją budowę było uznawane za afrodyzjak. Roślina jest źródłem wielu minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Pomaga leczyć nadciśnienie oraz cukrzycę, a w krajach azjatyckich bywa stosowana jako lek na poprawę nastroju. Bez wątpienia szparagi są zdrowe. Wyśmienicie smakują w różnych wersjach, a co najważniejsze, nie tracą swojego smaku po zamrożeniu, więc cały rok możemy się nimi delektować. Zanim zabierzemy się za gotowanie musimy przygotwoać warzywa. W przypadku zielonych szparagów, odrywamy zdrewniałe końcówki. Białe szparagi obieramy przy pomocy nożyka do warzyw.

Burger ze szparagami

Składniki:

  • szparagi zielone
  • duża bułka
  • sałata
  • plaster szynki parmeńskiej
  • 180 g mięsa mielonego wołowego
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • 1/2 kostki masła
  • 3 żółtka
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie:

Mięso formujemy na burgera, doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem. Szparagi dzielimy na pół i skrapiamy sokiem z cytryny. Kotlet i szparagi grillujemy na grillu lub patelni. Delikatnie opiekamy przekrojoną bułkę. Szparagi zawijamy w plaster szynki. Sos holenderski przygotowujemy miksując żółtka z cytryną, solą i pierzem. Następnie wlewamy do niego gorące masło i mieszamy. Sos powinien uzyskać gęstość majonezu. Na bułce układamy liść sałaty, mięso, plastry pomidora, cebuli i szparagi, polewamy sosem, przykrywamy i podajemy.

sałatkaWiosenna sałatka

Składniki:

  • sałata lodowa
  • szparagi
  • truskawki
  • majonez
  • 100 g sera mozarella
  • koperek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Szparagi gotujemy i po odcedzeniu kroimy na kawałki. Sałatę myjemy i rwiemy na części. Na półmisku układamy liście sałaty, szparagi, truskawki i kawałki mozarelli. Całość dekorujemy majonezem, koperkiem i posypujemy przyprawami.

Szparagi w boczku

Składniki:

  • 400 g zielonych szparagów
  • kostka rosołowa
  • sos czosnkowy
  • 8 plastrów boczku

szparagi w boczkuPrzygotowanie:

Szparagi gotujemy na rosole przez kilka minut. Odcedzone zawijamy w plastry boczku. Pieczemy na grillu lub grillowej patelni. Podajemy z sosem czosnkowym.

Katarzyna Antos