Składniki
- 6 średnich pomidorów
- 4 ogórków konserwowych
- ogórek wężowy
- 1 szklanka śmietany lub jogurtu
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- kilka liści sałaty
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Pomidory myjemy, suszymy a następnie odcinamy wierzch. Wydrążamy miąższ zostawiając tak 0,5 cm ścianki. Odwracamy i na chwilę zostawiamy.
2. Wężowego ogórka obieramy i z ogórkiem konserwowym ścieramy osobno na tarce o dużych oczkach. Surowego ogórka posypujemy solą i odstawiamy na 10minut. Następnie osączamy.
3. Przygotowujemy sałatkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Szczypiorek i koperek myjemy i kroimy. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny, zieleniną czosnkiem i ogórkami. Doprawiamy do smaku.
4. Pomidory wypełniamy sałatką z ogórków, przykrywamy odkrojonymi wierzchami. Układamy na talerzu udekorowanym liściem sałaty.
Smacznego!!!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 30 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 6