Składniki
- 1 paczka suszonych drożdży
- 0,5 kg mąki (może być wymieszana z pełnym ziarnem 3:1)
- sól
- puree pomidorowe lub koncentrat
- 2 cebule drobno posiekane
- warzywa na obłożenie na wierzchu
- tofu – pokruszone
- oliwa z oliwek
Opis wykonania
wersja bezmleczna –
drożdże rozpuść w szklance wody, dodaj do mąki i posól – wyrobione ciasto odstaw na 20 min.
cebulę podsmaż z koncentratem pomidorowym, podduś, dopraw solą z pieprzem
ponownie wygnieć ciasto, rozwałkuj i zrób z niego 4 duże placki lub 8 małych (jak pizzeryjki)
każdy placek posmaruj masą pomidorowo-cebulową, obłóż ulubionymi warzywami (plastrami pomidorów, cukinii..) i tofu
jeśli ser żółty ci nie szkodzi całość obsyp serem i wstaw do dobrze rozgrzanego piekarnika w temp. 200 st.
Piec na złoty kolor
wersja niewegetariańska – z mielonym mięsem jako farsz na podpłomyki