Składniki

  • 3 marchewki
  • 1 duży ziemniak
  • 50 g owczego sera
  • 1/4 pęczku szczypiorku
  • tymianek, oregano
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
  • grubo mielony pieprz
  • granulowany wywar warzywny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Opis wykonania

1. Marchewki i ziemniaka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ser owczy pokroić na kawałki. Zioła opłukać, osuszyć i drobno posiekać.

2. Startą marchew i ziemniaki wymieszać z jajkiem i mączką ziemniaczaną. Dodać ser owczy, przyprawić pieprzem, granulowanym wywarem warzywnym i ziołami. Masę dobrze wymieszać.

3. Oliwę rozgrzać na patelni. Usmażyć placki na gorącej oliwie.

Rada

Świetnie pasuje do tego sałata lodowa.

Smacznego!!!