Składniki
- Na ciasto: 225 g białej mąki chlebowej
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka cukru pudru
- łyżeczka suchych drożdży
- łyżka oliwy z oliwek plus trochę do smarowania
- 120 ml letniej wody
- Dodatki: 6 łyżek domowego sosu pomidorowego lub najlepszego, jaki można kupić
- łyżeczka suszonego oregano
- 125 ml mozzarelli z bawolego mleka pokrojonej w cienkie plasterki
- 3 duże pomidory w plastrach
- łyżka oliwy
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka listków świeżej bazylii porwanych na małe kawałki
Sposób przygotowania
Dieta bez jajek i orzechów:
Wysmarować oliwą dużą formę do pizzy (o średnicy około 30 cm) lub blachę do pieczenia. Umieścić w robocie kuchennym mąkę razem z solą, cukrem, drożdżami i oliwą. Uruchomić robot i dolewać wodę. Wyrobić miękkie, ale nie kleiste ciasto. Kontynuować wyrabianie jeszcze minutę. Można też wymieszać składniki nożem w misce, po czym przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i zagniatać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Rozwałkować ciasto tak, by placek miał około 30 cm średnicy. Przełożyć do formy lub na blachę i odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto rosło co najmniej 20 minut.
Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C.
Rozprowadzić sos pomidorowy, dbając o to, by nie dochodził do krawędzi. Ułożyć plastry sera i posypać oregano. Ułożyć plastry pomidorów i pokropić oliwą. Przyprawić pieprzem.
Piec około 20 minut, aż ciasto będzie chrupiące i złote przy obrzeżach, ser się roztopi i wszystkie składniki będą gorące. Posypać listkami bazylii.
Dieta bez produktów mlecznych, jajek i orzechów:
Postępować według przepisu, ale zastąpić mozzarellę z mleka bawołu bezmlecznym odpowiednikiem.
Dodatkowe informacje
Dieta bez glutenu, jajek i orzechów:
Ciasto:
* 115 g mąki ryżowej
* 85 g mąki ziemniaczanej
* 30 g mąki tapioka
* łyżka gumy ksantanowej
* 1/4 łyżeczki soli
* łyżeczka cukru pudru
* półtorej łyżeczki suchych drożdży
* łyżka oliwy plus trochę do smarowania
* 215 g letniej wody
* trochę mąki kukurydzianej do posypania
Sposób przyrządzenia:
Wysmarować olejem formę do pizzy lub blachę do pieczenia. Zmieszać mąki z gumą ksantanową, solą, cukrem, drożdżami i oliwą w robocie kuchennym lub ręcznie.
Dodać wodę i wymieszać, by powstało miękkie ciasto. Wyrabiać ciasto w robocie minutę.
Przełożyć na posypaną mąką kukurydzianą stolnicę. Uformować z ciasta kulę.
Kontynuować według przepisy, ale przykryć ciasto natłuszczoną folią spożywczą, żeby nie wysychało w czasie wyrastania.