Składniki

Składniki

  • 0,5 kg soczewicy (najlepiej – czerwonej)
  • 2 cebule (mogą być czerwone)
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 gałązki selera naciowego (posiekane)
  • 40 dag pomidorów z puszki (odsączonych)
  • łyżeczka słodkiej papryki (dla lubiących ostry smak – także 1 papryczka ostra drobno posiekana)
  • łyżeczka pasty z ostrej papryki (Harissa)
  • łyżeczka mielonego kminu
  • 6-6,5 szklanki (po 200 ml)warzywnego bulionu (najlepiej nie z kostki – bez konserwantów)
  • 2 łyżki kolendry posiekanej
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania

Opis wykonania

dla stosujących – dietę ściśle wykluczającą, bezmleczną, bezglutenową, bezjajeczną i podstawową dla wegetarian

Soczewicę zalać wodą, a w międzyczasie na oleju w rondlu podsmażyć czosnek z cebulą i selerem – do zmięknięcia. Odcedzoną soczewicę dołóż do rondla i dodaj pomidory i papryki. Po chwili dopiero pastę, kmin i wszystko zalej 4 szklankami bulionu. Popieprz i posól, gotuj dalej na małym ogniu – nie doprowadzając do wrzenia i gotuj przez kolejne 2 godziny, z czasem dolewając pozostałe 2 szklanki bulionu.
Podawać przybraną kolendrą.
Powinna wyglądać bardziej gęsta niż na zdjęciu obok.
Zupa jest bardzo zdrowa – zawiera m.in. żelazo, wapń i błonnik.

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 15 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 8

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.