Składniki
Składniki
- 0,5 kg soczewicy (najlepiej – czerwonej)
- 2 cebule (mogą być czerwone)
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 gałązki selera naciowego (posiekane)
- 40 dag pomidorów z puszki (odsączonych)
- łyżeczka słodkiej papryki (dla lubiących ostry smak – także 1 papryczka ostra drobno posiekana)
- łyżeczka pasty z ostrej papryki (Harissa)
- łyżeczka mielonego kminu
- 6-6,5 szklanki (po 200 ml)warzywnego bulionu (najlepiej nie z kostki – bez konserwantów)
- 2 łyżki kolendry posiekanej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Opis wykonania
dla stosujących – dietę ściśle wykluczającą, bezmleczną, bezglutenową, bezjajeczną i podstawową dla wegetarian
Soczewicę zalać wodą, a w międzyczasie na oleju w rondlu podsmażyć czosnek z cebulą i selerem – do zmięknięcia. Odcedzoną soczewicę dołóż do rondla i dodaj pomidory i papryki. Po chwili dopiero pastę, kmin i wszystko zalej 4 szklankami bulionu. Popieprz i posól, gotuj dalej na małym ogniu – nie doprowadzając do wrzenia i gotuj przez kolejne 2 godziny, z czasem dolewając pozostałe 2 szklanki bulionu.
Podawać przybraną kolendrą.
Powinna wyglądać bardziej gęsta niż na zdjęciu obok.
Zupa jest bardzo zdrowa – zawiera m.in. żelazo, wapń i błonnik.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 15 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 8