Składniki
- 2 filety ze skórą z piersi kaczki
- 8 cienkich marchewek
- szczypta suszonego tymianku,rozmarynu i szałwii
- kawałek liścia laurowego
- pieprz,sól
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 3 łyżki marsali
- pół szklanki rosołu warzywnego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki zielonych oliwek bez pestek
- łyżeczka masła i łyżka oliwy
Sposób przygotowania
1. Ostrym nożem ponacinaj w kratkę skórkę na filetach z kaczki.
2. Rozgrzej masło z oliwa i przez 15 minut smaż mięso,najpierw na stronie ze skórką.Następnie przewróć na drugą stronę, posyp pieprzem i solą i smaż 10 minut.Odstaw w ciepłe miejsce.
3. Obraną marchewkę poprzekrawaj wzdłuż na 4 częsci.
4. Na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu obsmaż lekko marchewkę,dodaj zioła,sok pomarańczowy, rosół i przecier.Gotuj 10 minut.
5. Pokrój pierś kaczki w plastry,wyłóż na nie marchew na wierzchu poukładaj oliwki i od razu podawaj.
Smacznego!!!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 60 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4