Składniki
  • 2,5 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki dżemu np. śliwkowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kako
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka ryżowego lub bebilon pepti
  • 1 łyżeczka sody (niekoniecznie)
  • 3-4 jajka przepiórcze (1 jajko kurze)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy dla uczulonych na pszenicę)
  • opcjonalnie: rodzynki, suszone owoce, orzechy, gorzka czekolada
Sposób przygotowania

Ciasto robi się błyskawicznie i zawsze się udaję. Wystarczy w dużej misce zmieszać razem wszystkie składniki. Następnie miksować przez ok. 3 minuty. Piec przez 30-40 minut w temp.180C w średniej prostokątnej blaszce wysmarowanej masłem.

Opcjonalnie: ja dodaję tylko pół tabliczki startej na tarce czekolady, a moja mama dodaje suszone owoce. Co kto lubi:)

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 20 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 20

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.