Składniki
- 2,5 szklanki mąki żytniej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 łyżki dżemu np. śliwkowego
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka kako
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka ryżowego lub bebilon pepti
- 1 łyżeczka sody (niekoniecznie)
- 3-4 jajka przepiórcze (1 jajko kurze)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy dla uczulonych na pszenicę)
- opcjonalnie: rodzynki, suszone owoce, orzechy, gorzka czekolada
Sposób przygotowania
Ciasto robi się błyskawicznie i zawsze się udaję. Wystarczy w dużej misce zmieszać razem wszystkie składniki. Następnie miksować przez ok. 3 minuty. Piec przez 30-40 minut w temp.180C w średniej prostokątnej blaszce wysmarowanej masłem.
Opcjonalnie: ja dodaję tylko pół tabliczki startej na tarce czekolady, a moja mama dodaje suszone owoce. Co kto lubi:)
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 20 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 20