Składniki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 400 g mielonego mięsa
- 250 g twarożku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka pietruszki
- świeży majeranek
- świeży lubczyk ogrodowy
- sól jodowana grubo mielony kolorowy pieprz
- 2 marchewki
- 1/2 kalarepy
- 1 duży por
- 4 łyżki płatków owsianych
Opis wykonania
1. Cebulę i ząbek czosnku obrać, drobno pokroić. Mięso dobrze wymieszać z twarożkiem, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Warzywa umyć, obrać, drobno pokroić. Pora nie kroić. Pokrojone warzywa i płatki owsiane dodać do masy na pieczeń. Całość dobrze wymieszać.
2. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. W formie rozłożyć cieka warstwę masy, na masę położyć por, przykryć resztą masy. Piec na środkowym ruszcie piekarnika ok. 40-45 minut.
Smacznego!!!