Składniki
Składniki
- 50 dkg mięsa z zająca
- 50 dkg wieprzowiny mielonej
- 15 dkg surowego boczku lub słoniny
- dwie czerstwe bułki
- około 15 ziarenek jałowca
- 3 średniej wielkości marchewki
- pieprz świeżo zmielony
- 5 jajek
- 1 duża cebula lub 2 małe
- pietruszka
- kilka suszonych grzybów
- sól
- masło i tarta bułka do posmarowania formy
Sposób przygotowania
Opis wykonania
Mięso , grzyby i warzywa trzeba udusić w garnku przez około 60 minut. Nie dodawać soli, ani na razie nie doprawiać.
Następnie w wywarze z mięsa namoczyć bułki.
Kolejnym etapem przygotowania pasztetu jest zmielenie wszystkiego w maszynce do mięsa; powtarzamy tę czynność 2- 3 razy dodając zmieloną wieprzowinę, jajka, przyprawy; solimy do smaku.
Gdy już będzie wszystko gotowe – wkładamy masę do formy, którą wcześniej wysmarowaliśmy masłem i bułką tartą, a na wierzch układamy plaster słoniny lub boczku i pieczemy przez 66 minut w piekarniku; ustawiamy na 185 stopni.
…. a później, to już tylko życzymy sobie dzieląc się jajeczkiem Wesołego Alleluja i zabieramy się za wcinanie pysznych wielkanocnych potraw 🙂
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 150 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 12