Składniki
- 2 kg cukinii
- 35 dag szpinaku
- 20 dag cebuli
- 4 jajka
- szklanka tartej bułki
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- 10 dag zmielonych migdałków
- pół szklanki startego zółtego sera
- pół łyżeczki mielonego ibiru
- sól, pieprz
- ewentualnie łyżka siekanej mięty
Sposób przygotowania
1. Cukinię obierz i przekrój w plasterki, cebulę posiekaj, szpinak opłucz i osącz.
2. Cebulę podsmaż na oliwie, dodaj cukinię i znów podsmaż. Ostudź. Dodaj jajka i migdały, bułkę tartą, sól, pieprz, imbir i ewentualnie miętę. Masa powinna być gęsta, jeśli jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę tartej bułki.
3. Szpinak lekko posiekaj, podsmaż na maśle, starając się jak najbardziej go odparować, dodaj sól i czosnek przeciśnięty przez praskę, starty ser i wymieszaj.
4. Posmaruj masłem 2 wąskie formy, połóż 1 warstwę cukinii, na niej warstwę szpinaku i znów cukinię. Wygładź wierzch. Nakryj foremki folią aluminiową i wstaw do większej brytfanny z wodą. Zapiekaj w piekarniku 1,5 h w temperaturze 180 stopni C.
5. Pasztet wstaw po ostudzeniu na dobę do lodówki. Możesz go pokroić nożem dopiero następnego dnia.
Smacznego!!!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 120 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 2