Składniki

  • 300g mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 20g drożdży
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 50g margaryny albo 3 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki cukru pudru z wanilią albo zwykły cukier puder
  • 4 łyżki konfitury jagodowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis wykonania

Dieta bez mleka, bez jajek

Wrzącą wodą zaparzyć większą ilość mąki Następnie odstawić.
Drożdże utrzeć z glukozą. Dodać do letniej, zaparzonej mąki, dodać resztę składników (poza mąką), wymieszać. Aby ciasto było elastyczne powoli dodać resztę mąki.
Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozgazować uderzając w nie dłonią. Rozwałkować na grubość około 1,5cm. Wykrawać nieduże kółeczka (można kieliszkem lub mała szklanką). Układać na papierze do pieczenia opruszonym mąką w odstępie do siebie dopóki nie urosną.
Jak będzie dobrze rozgrzany olej smażyć pączki do zarumienia.
Konfiturę jagodową zmiksować w mikserze, dodać cukier puder, ponownie zmiksować. Jak pączki wystygną posmarować lukrem.