Choć owoce są alergenami, niektóre z nich korzystnie wpływają na stan zdrowia. Granat jest owocem, który należy do tej grupy. Owoc granatu dla alergika – dlaczego warto po niego sięgnąć?
Owoc granatu
Owoc granatu czyli granat właściwy, jest gatunkiem rośliny, która występuje w Azji Zachodniej i na Półwyspie Indyjskim. Ze względu na swoja popularność, jest uprawiany w wielu krajach świata. Kilkumetrowe drzewa rodzą owoce, które są jagodami, ale swoim wyglądem i wielkością przypominają jabłka. Owoce są pokryte twardą łupiną w kolorze purpurowym, biało-czerwonym lub brązowym. W środku jabłka ukryte są różowe, charakterystyczne nasiona. Granaty wykorzystywane są nie tylko w sztuce kulinarnej, lecz sprawdzają się również w medycynie.
Owoc granatu dla alergika
Pod skórką granatu ukryte są torebki wypełnione sokiem i nasionami. Nie bez powodu, owoc granatu, już w czasach starożytnych, był uznawany za symbol długowieczności i nieśmiertelności. Medycyna potwierdza jego zbawienne działanie, na ludzki organizm i zdrowie. Owoc granatu jest źródłem antyoksydantów. Roślina ma właściwości oczyszczające. Usuwa toksyny z organizmu, co korzystnie wpływa na jego funkcjonowanie. Cenne przeciwutleniacze, zapobiegają rowowi wolnych rodników i wzmacniają odporność. Układ immunologiczny pełni ważną funkcję w przypadku alergii, ponieważ jego właściwa ochrona, zmniejsza ryzyko alergii. To właśnie układ odpornościowy jest atakowany przez alergeny, więc jego siła, pozwala na skuteczną walkę z uczuleniem. Polifenole, obecne w składzie owoców granatu działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i antynowotworowo. Związki te, chronią błonę śluzową jelita. Sok z granatu chroni nasz mózg i cały układ nerwowy. Udowodniono także, że działa on na naczynia krwionośne, uszczelniając je i tym samym, zapobiegając chorobom serca. Granat łagodzi powstające stany zapalne, więc spożycie owocu jest dobrym rozwiązaniem dla alergika. Jedzenie granatu pozwala na zapobieganie przeziębieniom i różnego rodzaju infekcjom.
Sok z granatu zawiera znacznie więcej przeciwutleniaczy niż znane nam czerwone wino czy zielona herbata. Jest polecany dla diabetyków czy osób, które mają problem z cholesterolem. Regularne picie soku z granatu wspomaga leczenie astmy i chorób skóry. Leczy także problemy trawienne, które często pojawiają się przy alergiach pokarmowych. Z owców granatu nie tylko sok jest dobrym źródłem zdrowia. Same nasiona jedzone na surowo, jako dodatek do sałatek, ciast, lodów czy innych dań, będą źródłem cennych składników dla naszego organizmu. Zdecydowanie warto wprowadzić owoc granatu do diety alergika.
Katarzyna Antos