Składniki
- 1 szklanki zsiadłego mleka/kefiru
- 1/2 szklanki otrąb owsianych
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- cynamon (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody
- 1 duże jabłko
Opis wykonania
Do miski wlewamy zsiadłe mleko (kefir lub jogurt), wbijamy jajko, wsypujemy cukier, proszek do pieczenia, otręby, przesianą mąkę oraz ew. cynamon i dokładnie mieszamy (ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego jeśli takie nie jest dodajemy jeszcze odrobinę mąki).
Jabłko kroimy w kostkę, dorzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, oleju lub oliwy, wykładamy porcje ciasta formując i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor
Placuszki możemy jeść solo, posypane cukrem pudrem, zwykłym cukrem lub polać jogurtem naturalnym i posypać rodzynkami.