Składniki
Składniki
- 2 łyżki oleju roślinnego bez orzechów
- 4 duże gicze cielęce (ossi bucchi – każda co najmniej 5 cm grubości)
- 2 marchewki bardzo drobno pokrojone
- seler (bardzo drobno pokrojony)
- 250 ml bardzo wytrawnego białego wina
- 400 g pomidorów bez skóry pokrojonych w kostkę (lub 400 g pomidorów z puszki)
- łyżka puree z pomidorów
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Na gremolatę: skóra starta z jednej cytryny
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- ząbek czosnku (drobno posiekany)
Sposób przygotowania
Opis wykonania
Dieta bez produktów mlecznych, jajek, glutenu i orzechów:
Na patelni rozgrzać olej i lekko przyrumienić gicze cielęce z obu stron. Zdjąć z patelni łyżką cedzakową i odstawić.
Delikatnie smażyć marchew i selery 2 minuty, ciągle mieszając, aż będą miękkie. Nie mogą się przyrumienić.
Przełożyć warzywa do żaroodpornego naczynia do zapiekanek, w którym będzie można ułozyć gicze obok siebie jedną warstwą (to pozwala użyć minimalnej ilości płynu i uniknąć rozrzedzenia sosu).
W misce połączyć wino, pomidory oraz puree z pomidorów. Przyprawić solą i pieprzem.
Tuż przed podaniem zmieszać skórkę z cytryny, natkę pietruszki i czosnej. Posypać mięso tak przygotowaną gremolatą.
Propozycje podania – podawać z szafranowym risotto alla Milanese. Wyjąć szpik z kości i wymieszać z ryżem.
Rada – do pomidorów można dodać szczyptę cukru pudru, by podkreślić ich aromat.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 15 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4