
Orzechy brazylijskie to nasiona orzesznicy wyniosłej, drzewa rosnącego najliczniej w tropikalnych lasach Amazonii.
Orzechy brazylijskie zawierają dużą ilość tłuszczu i małą tanin. Specyficzny skład tłuszczów w tych orzechach sprawia, że spożywanie ich ma duży wpływ na
- pracę układu sercowo-naczyniowego,
- ciśnienie krwi,
- poziom cholesterolu
- wzmacnia układ odpornościowy.
Zawierają około 17% białka, 65-70% tłuszczu (składający się głównie z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz 7% cukrów. Nie powodują problemów wziewnych (duszności) czy anafilaksji jak inne rodzajów drzewnych czy ziemnych.
Siła selenu
Orzechy brazylijskie zawierają także witaminę E (przeciwutleniacz zapobiegający degradacji komórek) i bardzo duże ilości selenu, wykazującego własności przeciwutleniające.
Dlatego uznano je za naturalny produkt zastępujący suplementację farmakologiczną selenu – biodostępność selenu w orzechach brazylijskich jest wysoka i codzienna konsumpcja zaledwie 1-2 orzechów brazylijskich może efektywnie zwiększać status selenu w organizmie i aktywność peroksydazy glutationowej. Są bowiem najbogatszym żywieniowym źródłem selenu (średnie stężenie selenu: 8-83 mcg/g).
Selen jest składnikiem mineralnym mającym fundamentalne znaczenie dla zdrowia. Niski status selenu w organizmie m.in. może wiązać się z występowania nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego, zaburzeniami metabolizmu hormonów tarczycy oraz upośledzeniem funkcji układu odpornościowego i rozrodczego.
Jednak nie należy przesadzać z ilością – ze względu na wysoką zawartość baru i radu nadmiar nie jest korzystny dla zdrowia.
W kosmetykach – też dla atopików
najczęściej używa się oleju wytłaczanego z orzechów orzesznicy wyniosłej, który zawiera kwas oleinowy w stężeniu 51%. Działa on ochronnie na skórę suchą i zapobiega naskórkowej utracie wody.
Orzechy te są polecane po zabiegach operacyjnych i oparzeniach w celu regeneracji skóry.
PD
bede je jesc ,bo chce zyc do 100 lat hahaha