nietolerancja laktozy

Choć uczulenie na białka mleka krowiego i nietolerancja laktozy są często uznawane za jedną i tę samą chorobę, w rzeczywistości to dwie zupełnie inne jednostki. I pomimo podobnych objawów, sposób leczenia i jego czas są inne. Sprawdź więc, czym się od siebie różnią.

Zacznijmy od statystyk. Te różnią się w przypadku obu schorzeń. O ile alergie pokarmowe dotyczą od 6 do 8% maluchów, o tyle nietolerancja laktozy w wieku niemowlęcym oraz wczesnym dzieciństwie pojawia się rzadko. Zazwyczaj daje o sobie znać już na późniejszych etapach życia. Gdy pojawią się więc typowe dla obu schorzeń objawy – takie choćby, jak wzdęcia, ból brzucha, biegunki czy nieprawidłowy przyrost masy ciała dziecka, o wiele bardziej prawdopodobne jest, że to alergia na mleko białka krowiego (potocznie, choć niepoprawnie nazywana „skazą białkową”). To lepsza wiadomość dla rodziców. Dlaczego? Ponieważ 85% chorych wyrasta z alergii na białko mleka krowiego w pierwszych trzech latach życia. Nietolerancja laktozy zaś to choroba, która może trwać przez całe życie.

Skąd biorą się objawy?

Alergia pokarmowa na białka mleka krowiego to, zgodnie z nazwą, uczulenie. W tym przypadku alergeny to zazwyczaj laktoalbumina, laktoglobulina, kazeina. Nietolerancja laktozy jest natomiast wynikiem wrodzonego braku bądź niedoboru laktazy – enzymu, który rozkłada znajdującą się w produktach mlecznych laktozę (cukier mleczny) na składniki proste, a więc glukozę i galaktozę. Jak więc widać, przyczyny dolegliwości w przypadku obu schorzeń są zupełnie inne. To zaś niesie za sobą konsekwencje, gdy chodzi o leczenie.

Warto dodać również, że istotny w diagnostyce jest czas reakcji na podane mleko. Jeśli objawy pojawiają się w ciągu kilku minut od podania produktu mlecznego, prawdopodobna jest zarówno nietolerancja laktozy jak i alergia pokarmowa. Alergia pokarmowa może dawać  objawy natychmiastowe, ale również objawy mogą pojawić się z kilkudniowym opóźnieniem.

Dieta eliminacyjna to podstawa terapii

Zarówno w przypadku nietolerancji laktozy, jak i uczulenia na białka mleka krowiego, najbardziej efektywne jest leczenie przyczynowe, a więc wyeliminowanie z diety chorego składników, które wywołują niepożądaną reakcję.

Pamiętać trzeba jednak, że:

  • alergia na białka mleko krowiego nie wywołuje konieczności rezygnacji z karmienia piersią – jedyne, co jest konieczne to wyeliminowanie mleka krowiego i jego przetworów z diety matki aż do momentu zakończenia karmienia.
  • w przypadku alergii pokarmowej, maluch zazwyczaj nabędzie tolerancję na mleko krowie z czasem – w najlepszym przypadku już nawet po 6 miesiącach od odstawienia produktów mlecznych, w najgorszym po ok. 3 latach – dotyczy to 85% przypadków.

Czym zastąpić mleko?

Konieczne zastąpienie jest go produktami mlekozastępczymi, które zapewnią suplementację właściwymi składnikami odżywczymi. Takimi, które pozwolą maluchowi rozwijać się zdrowo i bez problemów żołądkowych czy skórnych. Muszą one zawierać m.in wapń.

By prawidłowo zdiagnozować, z czego wynikają problemy dziecka z przyswajaniem pokarmów mlecznych, skonsultuj się z lekarzem pediatrą. Tylko on określi, jaki jest problem u malucha i wskaże właściwy sposób leczenia.

Więcej o alergii pokarmowej dowiesz się na BebiProgram.pl

Partnerem artykułu jest BebiProgram.pl

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz  gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu  karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.