Istnieje wiele metod wykorzystywanych do ograniczenia wpływu alergenów pokarmowych – gdy zawodzą środki farmakologiczne lub nie możemy doczekać się wizyty u specjalisty.
Wypada najpierw rozróżnić alergię pokarmową od nietolerancji pokarmowej, ta pierwsza jest uczuleniem na poszczególne, czasem tylko jeden, rodzaje pożywienia, a do jej objawów zalicza się przede wszystkim swędzenie skóry, wysypkę skórną, kaszel lub katar, a rzadziej problemy z układem pokarmowym. Spowodowana jest reakcją układu odpornościowego, który uwalnia przeciwciała, a te prokurują uwalnianie substancji chemicznych odpowiedzialnych za powyższe objawy.
Objawy alergii pokarmowej
Cierpiący na nietolerancję pokarmową częściej mają objawy wpływające na funkcjonowanie układu pokarmowego – takie jak nudności, biegunka czy bóle brzucha, a to dlatego, że dany produkt wyzwala reakcję metaboliczną, w której nie bierze udziału system immunologiczny człowieka.
Każdy, kto cierpi na pokarmową odmianę alergii, doskonale wie, jakich posiłków musi unikać, jednak porażająca liczba produktów spożywczych w sklepach prowadzi do sytuacji, w której po prostu nie możemy być pewni, czy dany zakup nie przyniesie nam więcej strat niż korzyści. Stąd istotne jest abyśmy zwracali uwagę na składy wszystkich produktów zrobionych z więcej niż jednego składnika, tym bardziej, jeśli jest to jeszcze nieznana nam żywność.
Coś dla łasuchów
Gdy nie możemy powstrzymać się przed zjedzeniem naszego ulubionego posiłku czy deseru, o którym wiemy, że zawiera alergeny działające na nasz organizm, powinniśmy zrobić wszystko, aby osłabić jego działanie. Pierwszą najprostszą metodą jest przykładanie zimnego kompresu do miejsc zmienionych alergicznie.
Za drugą można uznać zmianę przepisu tak, by usunąć lub zastąpić w nim alergizujący element. Ponadto, jeśli objawami są zmiany skórne, to nosząc przewiewne ubrania pozwolimy naszej skórze oddychać i ograniczymy możliwość jej podrażnienia przez otarcia.