alergia-na-gluten

Fakty i mity o glutenie

Dieta bezglutenowa od paru lat jest tematem sporów jej przeciwników i zwolenników. Oto fakty, które mogą nas przekonać do spożywania lub wyeliminowania go z diety:

  1. Gluten jest potrzebny naszemu organizmowi.

Mit. Gluten nie posiada wartości odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu. Dlatego wcale nie musimy go przyjmować. Jeśli jednak czujemy się dobrze, nie ma sensu eliminować go z naszego menu  na siłę.

  1. Eliminacja glutenu pomaga schudnąć.

I tak i nie. Jeśli zrezygnujemy ze słodyczy, makaronów czy białego pieczywa- nie będzie zaskoczeniem, że nasza waga pójdzie w dół. A jeśli dorzucimy do tego aktywność fizyczną i świadome wybieranie spożywanych produktów- lepsze samopoczucie i zdrowszy orgaznizm gwarantowane. Jeśli jednak nasza dieta bezglutenowa będzie się opierała na produktach wysoko przetworzonych i pozbawionych glutenu słodyczach, nikłe są szanse na spadek wagi gdyż w takich produktach brak glutenu jest zastępowany ulepszaczami nadającymi odpowiednią konsystencje produktu.

gluten

  1. Wszystkie produkty bezglutenowe są zdrowe.

Mit. W sklepie z bezglutenową żywnością nie brakuje produktów wysoko przetworzonych. Możemy tam znaleźć produkty w proszku czy słodycze. Pozbawione glutenu mają dodatkowe produkty chemiczne, które nie są dobre dla naszego zdrowia. Zatem nie każdy produkt pozbawiony glutenu jest zdrowy.

  1. Dieta bezglutenowa jest lepsza niż ta zawierająca gluten.

Mit. Od nas samych zależy jakie produkty wybieramy. Jeśli mamy zbilansowaną dietę i uprawiamy jakiś sport, nie ma znaczenia czy w naszym menu jest gluten czy nie.

Tak naprawdę nie można jednoznacznie stwierdzić czy dieta bezglutenowa jest dla nas lepsza niż zwykła. Możemy spróbować wyeliminować gluten i sprawdzić jak się wówczas czujemy zanim podejmiemy ostateczną decyzję. Najważniejsze jednak to dbać o swoje zdrowie każdego dnia i nie podążać ślepo za modą na diety, tylko wsłuchać się w potrzeby naszego organizmu i wybrać dla niego to czego potrzebuje.

Silvana Ablass