Przygotowanie:
Przygotuj warzywa na bulion: obierz i wrzuć do dużego garnka wraz z suszonymi grzybami.
Na rozgrzanej patelni praż przez minutę ząbki czosnku, następnie dodaj do nich liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu i praż dodatkowe pół minuty. Po tym czasie wrzuć zawartość patelni do garnka z warzywami. Następnie wlej wodę, dopraw solą i gotuj pod przykryciem przez 1,5-2 godzin.
W tym czasie przygotuj ziemniaczki. Do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, włóż obrane i pokrojone ziemniaki do miski. Dolej odrobinę oleju i dodaj wszystkie przyprawy. Następnie dokładnie natrzyj ziemniaczki. Gdy rozprowadzisz marynatę, ułóż warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenie. Piecz przez około 25-35 minut.
Gdy bulion będzie gotowy, przecedź go przez sito. Wyłów marchewkę i pokrój w plastereczki. Idealnie sprawdzą się do podania żurku.
Tak odsączony bulion wlej ponownie do garnka i stopniowo dodawaj żur, uważając by zupa nie była za kwaśna. Następnie dodaj chrzan oraz majeranek, dopraw do smaku. Podawaj z pieczonymi zmienniczkami, marchewką oraz opcjonalnie z chlebkiem.
Zakwas przygotowanie:
3 łyżki mąki żytniej typ 2000 zalej ciepłą wodą (3/4 litra) dodaj pokrojone 3 ząbki czosnku i odstaw w ciepłe miejsce w kuchni na 3-4 dni.
Bez jaj! To pasztet!
Ciężko sobie wyobrazić przygotowanie pasztetu bez użycia jaj : bo co utrzyma całość w ryzach? A jednak! Pyszny, wegański pasztet, w dodatku kremowy i niesypki.
Skład:
3 marchewki
kawałek selera korzeniowego
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
300-400 g obranej dyni
1 cebula
4 ząbki czosnku (+2)
1-2 łyżeczki curry
kilka gałązek tymianku
pieprz kolorowy (2 łyżeczki) utarty z kardamonem(2-3 ziarenka)
kawałek tartego imbiru (ok. 2-3 cm.)
sos sojowy
2-3 łyżki oliwy
1 szkl. otrębów owsianych mielonych
Przygotowanie:
Ugotuj soczewicę na małym ogniu w 2-3 szklankach wody przez 30 min. Chwilkę przed końcem dodaj ziele angielskie. Startą marchewkę i seler ugotuj w lekko osolonej wodzie przez około 10 min.
Pokrój dynię w kostkę a następnie smaż na małym ogniu na oliwie, wraz z drobno posiekaną cebulką i czosnkiem. Gdy dynia zmięknie , dodaj do niej starty imbir i przypraw ostrożnie sosem sojowym.
Ugotowaną soczewicę, odcedzone warzywa i dynię, łączymi i blendujemy na prawie gładką masę. Następnie przyprawiamy utartym w moździerzu kolorowym pieprzem z oraz imbirem. Na koniec dodajemy kilka gałązek tymianku i 2 zgniecione ząbki czosnku, by dodatkowo podbić smak.
Tak przygotowaną masę wymieszaj, następnie natłuść przygotowaną keksówkę i posyp ją równomiernie mielonymi otrębami. Wypełnij keksówkę masą.
Pasztet piecz przez około 45 minut w temperaturze 18-200 stopni.
Całą masę mieszamy, natłuszczamy formę keksówkę, obsypujemy ją mielonymi otrębami i wypełniamy masą.