Z każdym rokiem rośnie popularność diety wegańskiej. Wraz z nią pojawia się coraz więcej produktów, które mogą zastąpić krowie mleko, takich jak mleko owsiane. Dlaczego warto je wybrać?
Mleko czy napój owsiany?
Początkowo napój roślinny na bazie płatków owsianych był określany jako mleko owsiane. Jednak dziś nazewnictwo to jest zarezerwowane wyłącznie dla produktów mających pochodzenie zwierzęce czyli mleka krowiego czy koziego. W świetle prawa zamienniki mleka wprowadzane do obrotu czy reklamowane muszą być określane jako napoje roślinne. Choć dziś nazwa „mleko owsiane” nie jest zgodna z prawem Unii Europejskiej, nadal sporo osób używa tej nazwy potocznie.
Kto powinien pić napój owsiany?
Napój owsiany BIO jest polecany osobom, które ze względów zdrowotnych, takich jak alergie pokarmowe czy nietolerancja laktozy, muszą zrezygnować z krowiego mleka lub ze względu na swoje przekonania wybierają dietę wegańską. Mleko owsiane BIO jest popularnym wyborem do dań śniadaniowych – płatków, owsianki, naleśników, deserów – ciast, ciastek i kremów oraz w innych zastosowaniach w kuchni zamiast mleka. Co ciekawe – w Polsce nietolerancja oficjalnie dotyczy nawet 20-40% dorosłych osób. Według statystyk, nawet 70% populacji na świecie może mieć problem z laktozą. Z tego powodu warto sięgać po takie rozwiązania jak napój owsiany, który w naturalny sposób nie zawiera laktozy.
Jakie wartości odżywcze ma napój owsiany BIO?
Według badań przeprowadzonych przez specjalistów – napoje roślinne mogą stanowić znakomite źródło steroli roślinnych. Mleko owsiane BIO zapobiega zmianom miażdżycowym powstającym w naczyniach krwionośnych.
Płatki owsiane, z których produkuje się napój owsiany, zawierają dużą ilość nienasyconych tłuszczy, które wspomagają układ sercowo-naczyniowy i zapobiegają chorobom, które są z nim związane. Napój owsiany ma również sporo białka bogatego w aminokwasy egzogenne, czyli takie, których ludzki organizm sam nie wytwarza i należy je dostarczyć z dietą. Ponadto owies posiada również sporo rozpuszczalnego błonnika.
Napój owsiany BIO – dlaczego należy wybierać produkty ekologiczne?
Mleko owsiane BIO powstaje z ziaren owsa uprawianych w sposób ekologiczny. Co to oznacza? Podczas takiej uprawy nie stosuje się żadnych sztucznych nawozów, pestycydów ani innych substancji, które są szkodliwe dla środowiska naturalnego. Technologia wykorzystywana do produkcji takiego mleka wyklucza napromieniowanie produktów promieniami jonizującymi czy też chemiczną obróbkę. Wyklucza również stosowanie GMO – czyli organizmów zmodyfikowanych genetycznie. Owies określany jest jako superżywność – dlatego ważne jest, by pochodził z upraw ekologicznych, ponieważ właśnie napój BIO najlepiej wpłynie na nasze zdrowie.
Jaki wpływ na zdrowie ma napój owsiany?
Napój owsiany z upraw ekologicznych zaleca się każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie, chce się dobrze odżywiać oraz cierpi na nietolerancję laktozy. Także osoby nie mające problemów z tą substancją mogą zdecydować się na napoje roślinne. Napój owsiany BIO jest szczególnie polecany osobom, które mają problem z zaparciami, mają nadwagę, niską odporność, wysoki cukier, cukrzycę, wysoki poziom złego cholesterolu we krwi. Mleko owsiane sprawdza się również w profilaktyce chorób nowotworowych. Jest również odpowiednim wyborem dla wegan. Wybierając odpowiedni produkt należy zwrócić uwagę na producenta i wybrać np. napój owsiany Natumi z certyfikatami potwierdzającymi jakość mleka.