Składniki

  • 200 ml mleka orkiszowego BIO
  • 50 ml mleka ryżowego BIO
  • 150 g mąki orkiszowej, razowej typ 2000 BIO
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • olej do smażenia
  • mus jabłkowy domowej roboty (u mnie ze słoiczka, z letnich zapasów:)
  • 50 ml śmietany owsianej BIO wymieszanej z łyżką cukru pudru, do polania naleśników

Opis wykonania

(bez jajek i bez mleka krowiego)
Mleko wymieszać z cukrem pudrem przy pomocy miksera lub rózgi
Dodać mąkę, ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego
Ciasto ma mieć lejącą, niezbyt rzadką konsystencję. Jeśli uznamy że jest zbyt gęsta i nie chcemy grubszych naleśników należy dodać jeszcze trochę mleka
Rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oleju i smażyć naleśniki na średnim ogniu, przewracając delikatnie na drugą stronę
Wyłożyć naleśniki na talerz, dodać do nich wcześniej przygotowany i podgrzany mus jabłkowy, polać słodką śmietanką
Naleśniki idealnie smakują na ciepło